Sprekend Amsterdams Verleden

Een karavaan van beelden en verhalen van Amsterdammers met een Marokkaanse migratieachtergrond trekt door de stad. 2019 is het jubileumjaar van vijftig jaar Marokkaanse migratie. Op 14 mei 1969 ondertekenden de Nederland en Marokko het verdrag waarin de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel werd geregeld. Door het verdrag konden arbeidskrachten worden geworven in Marokko om in Nederlandse fabrieken, havens en de tuinbouw te werken en een groot deel vestigde zich in Amsterdam.

Eerste generatie

In het voorjaar werd de start van dit jaar gevierd met een grote stadsbrede bijeenkomst in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Regisseur en programmamaker Abdelkarim El Fassi liet historische foto’s en filmpjes zien aan het publiek. Dit maakte veel indruk. De eerste generatie gastarbeiders, die normaal niet vaak het woord neemt, sprak met veel plezier over de herinneringen aan die tijd. Dit succes was reden te meer om het programmaonderdeel vervolg te geven.

Beeldkaravaan

Najaar 2019 reist El Fassi  met een ‘karavaan van beelden’ door de stad. Deze Beeldkaravaan geeft Amsterdammers de gelegenheid om nog meer verhalen te delen over gastarbeid in Amsterdam. U bent dan ook van harte uitgenodigd om bij deze bijeenkomsten aanwezig te zijn. Wel of geen Marokkaanse achtergrond, iedereen is welkom. Aan de hand van de beelden kunt u het gesprek aangaan met elkaar over herinneringen en vragen. Per stadsdeel is ook een speciaal gedeelte van de bijeenkomst gewijd aan de verhalen van eigen stadsdeelbewoners die een Marokkaanse migratieachtergrond hebben.

Waar en Wanneer

 

 • 14 november 2019 –  Stadsdeel Noord – Broedplaats De Rietwijker – 19:00 – 21:00 (aanmelding gesloten)
 • 20 november 2019 –  Stadsdeel Zuidoost – Bijlmer Parktheater – 19:00 – 21:00 (aanmelding gesloten)
 • 28 november 2019 – Stadsdeel Nieuw-West – Meervaart Theater –– 19:00 – 21:00 (aanmelding gesloten)
 • 4 december 2019 (vrouwenbijeenkomst) – Stadsdeel West – Podium Mozaïek – 13.00 – 20.00 (aanmelding gesloten)
  Meer informatie en aanmelden
  Beeldkaravaan – Hayati – ons leven (vrouwenbijeenkomst)
  Deze editie van de Beeldkaravaan verloopt anders dan de andere bijeenkomsten. Op 4 december maakt de Beeldkaravaan onderdeel uit van een speciale vrouwenbijeenkomst in stadsdeel West: Hayati – ons leven. Iedereen kent ongetwijfeld de zwart-wit foto’s van de aankomst van de eerste Marokkaanse gastarbeiders, misschien wel van je eigen ouders. Vooral foto’s van moedige mannen. Vrouwen hebben echter ook veel betekend in onze 50 jaar Marokkaanse migratiegeschiedenis. Zij verlieten net als de mannen huis en haard voor een onbekende toekomst. Op 4 december staan zij centraal. Met Hayati vieren we lief en leed, en geven we het onontdekte verhaal van de migratievrouw een podium met een breed programma. U bent van harte uitgenodigd voor Hayati op 4 december van 13.00 uur tot 20.00 uur, bij Podium Mozaïek. Het programma duurt langer en wijkt af van de andere bijeenkomsten van De Beeldkaravaan. Hier vindt u meer informatie over de bijeenkomst.
 • 6 december 2019 –  Stadsdeel Oost – The Student Hotel (Parool Theater) – 19:00 – 21:00 (aanmelding gesloten)
 • 11 december 2019 – Stadsdeel Zuid – Rialto –– 19:00 – 21:00 (aanmelding gesloten)
 • 24 februari 2020 – Eindevenement – Stadsdeel Centrum – Nieuwe DeLaMar Theater
Eindevenement

Fotograaf: Marco Keyzer